måndag 21 januari 2013

det är inte oss det är fel på

en vän kommer hem från hens resa till sydafrika. hur var det frågar jag. det var fint, men väldigt segregerat. jag nickar, ja kåkstäder och slum har man ju hört talas om. vidare berättar hen att alla serviceyrken innehas av mörkhyade på ett något slavliknande vis. oj oj oj så långt de är efter där nere i afrika. eller? faktum är att i varje svensk stad finns något eller några områden där det är lite olustigt att vistas. jag hör ofta människor säga att dit vågar man ju inte åka, det är så otäckt. men vad är det som gör en plats otäck? en mörk gata, nedskräpad, trasiga blinkande gatlyktor och misskötta bostadshus.
sedan beskylls människorna som bor där för att vara brottsliga och de blir utpekade på helt lösa grunder. DET ÄR INTE OSS DET ÄR FEL PÅ! det är inte konstigt att en plats verkar slummig om kommunen låter de allra fattigaste bo på ett ställe och sedan låter bli att renovera och kanske byta ut en trasig gatlampa eller företagen kanske kan anställa någon som inte heter andersson på toppositionerna. det är ingen vinnande metod för att sälja in stället för att olika samhällsklasser ska blandas. det är inte konstigt om det blir segregerat om inga incitament för integration finns.
varför satsar inte kommunen pengar på dessa områdena? är de för fattiga för att någon ska vilja att invånarna ska få ha det bra? kanske tycker de med makten att invandrare ska vara tacksamma för att det är ju i alla fall inte lika illa som afrika. men vafan det är ju ännu värre för att här finns pengar och resurser. det är ett av världens rikaste land och så kan man inte byta en lampa. jag bara tack för att ni bryr er, maktsvin.   

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar